|
|
-
GLØGG
OPSKRIFTER I DEN KOLDE TID.... |
|
Først
lige
Gløggens historie:
Selve ordet gløgg betyder "at varme op" og
stammer fra svensk.
Traditionenmed varm krydret vin har en forhistorie, som stammer
helt tilbage fra 1500-tallet.
Antikkens grækere brugte i 1600-tallet at søde
og krydre en kedelig måske sur vin.
I Frankrig serverede man varm cognac sødet med sukker.
Cognac blev senere erstattet af vin, og drikken kom efterhånden
til at minde mere og mere
om vore dages gløgg.
I slutningen af året 1890 blev gløgg en juletradition
i Sverige, og lidt senere i Danmark. Ingen i dag har kendskab
til hvordan det blev en Juletradition, men man gætter
på, at det var passende med en varm og sød drik
ved vintertid. Traditionen blev som altid hjulpet godt på
vej af driftige forretningsfolk, og omkring året 1900
begyndte svenske spritfabrikanter at forsyne gløggflaskerne
med farvestrålende etiketter med nisser og
andre figurer.
|
 |
Julegløgg
(8-10 personer)
Ingredienser:
2 fl. Rødvin
2 dl snaps
1 dl cognac, eller efter smag
½-1 dl portvin , eller efter smag
100 g sukker, eller efter smag
2 ps. Gløggmix evt. fra HEDEBOGÅRD
2 ps. Gløggkryderier evt. fra HEDEBOGÅRD
Fremgangsmåde:
Kom krydderierne i en gazepose, bind for posen med bomuldssnor.
Posen med krydderierne, gløggmix og sukkeret sættes i blød i
en fl. rødvin, og trækker i 5-6 timer. Varm derefter blandingen
langsomt op til omtrent kogepunktet, må ikke koge. Lad herefter
blandingen trække i en god times tid, gerne længere, op til
8 timer. Tag gazeposen med kryderierne op, tilsæt resten af
rødvinen, snaps, cognac og portvin. Varm op langsomt til kogepunktet.
Server gløggen brændende varm.
Tips!
Uanset hvad man vælger, så gælder det, at vinen til gløgg ikke
må være for kraftig, da en vin med meget garvesyre bliver skarp
og sur, når den varmes op. Vin på karton som f.eks. Pinard er
god, men også en Coteaux du Languedoc eller Beaujolais er et
godt valg til den varme drik, en dansk frugtvin kan også anvendes.
|
Gløgg
(Diabetes)
8-10 personer
Ingredienser:
10 hele nelliker
½ tsk kardemommefrø
6 dl vand
3 tsk sødemiddel, eller efter smag
Revet skal af en appelsin (usprøjtet)
1 fl rødvin uden for meget garvesyre
1 dl snaps
1 dl tør sherry
20 g mandelsplitter, eller efter smag
Fremgangsmåde:
Krydderierne koges med vand. Sødemiddel og appelsinskal tilsættes,
koges op og tages af varmen. Trækker 4-6 timer.
Væsken sies.
Blandes op med spiritus og varmes op til kogepunktet, må ikke
koge. Mandelsplitter tilsættes. Serveres rygende varm.
 |
Julegløgg Med hyldebærsaft
(ca. 6 personer)
Ingredienser:
8 dl hyldebærsaft
4 stænger kanel
1 lille stykke ingefær
6 letknuste kardemomme kapsler
10-15 hele nelliker
75 g sukker
100-125 g rosiner
1 fl rødvin (ikke for kraftig)
½ dl cognac
50 g mandelsplitter, eller efter smag.
Fremgangsmåde:
Bring hyldebærsaft, krydderier og sukker i kog ved kraftig
varme. Lad blandingen trække 5-6 timer. Si krydderilagen og
kom den i en tykbundet gryde sammen med rødvin, rosiner, cognac
og mandelsplitter. Varm gløggen op til lige under kogepunktet
og server . Husk den må ikke koge.
Tips!
Hyldebærsaften kan eventuelt erstattes af solbærsaft. Til
børnene laves gløggen alene på saft tilsat rosiner og mandelsplitter.
Varmes langsomt op uden at koge.
Hvid gløgg:
(8-10 personer)
Ingredienser:
2 fl. tør hvidvin
2 dl Vodka
4 dl hvid portvin
100g sukker, eller efter smag
4 kanelstænger
1 spsk. nelliker
Tørret
appelsin-eller pomeranskal
Fremgangsmåde:
Hvidvinen hældes i en passende gryde, og sukkeret opløses
deri ved svag opvarmning, det må ikke koge.
Inden det når kogepunktet, tilsættes Vodka, hvid
portvin.
Tag gryden af varmen. Læg krydderierne i en gazepose.
Lad den trække i vinen i mindst 8-10 timer, men gerne
1 døgn. Fjern krydderiposen og varm gløggen
forigtigt op til lige under kogepunktet.
Serveres varm.
Tips!
Kan også serveres kold, eventuelt med isterninger og
lidt revet appelsinskal.
 |
Færdig
gløgg:
For de travle mennesker er der i handlen mange forskellige færdigblandede
gløgg, som man blot skal tilsætte 1-2 poser gløggmix (evt. fra
HEDEBOGÅRD)og langsomt varme op. Lige inden gløggen når kogepunktet,
tilsættes en sjat snaps, cognac og portvin efter behag, og serveres
herefter brændende varmt.
Læs også Opskrifter til
julen - Kaffe. |
Der vil komme nye opskrifter løbene.
|
|
Tilføj
os til en af dine foretrukne
sider.
Så kan du finde os igen, da der hele tiden kommer
nye og sjove ting her på side.
|
Fortæl
en ven
om HverdagOgFest.dk.
Det vil gøre os meget glade og måske også din ven.
|
|
Mail
Service.
Tilmeld dig vores mail service, så
sender vi dig en mail, når der er nyt
på Hverdag Og Fest.
|
|
|
|
|
|